Kategoriat
huumeet psykedeelit Tommi Vehmas

Tommi ”HappoPappi” Vehmas

Vehmas otti yksin kotonaan Espoossa 240 mikrogrammaa LSD:tä, jonka oli saanut tuttavaltaan. Hän kävi kävelyllä metsässä, palasi kotiin ja meni parvekkeelle. Jonkin ajan kuluttua Vehmas tunsi, että hänen mielensä nousi.
– Olin harjoittanut vuosia meditaatiota, ja hengittelin siinä rauhassa. Ajattelin, että en lähde antamaan tälle kokemukselle mitään sisältöä tai nimeämään sitä.
Kohta Vehmas näki ihmeellisen valon, mutta ennen kaikkea hän koki itse tulleensa nähdyksi.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

Vehmas on viimeistä vuotta vaille valmis teologian maisteri, ja jos Luoja ja Suomen luterilainen kirkko suovat, sen jälkeen pappi. Hän työskentelee parhaillaan kolmatta kesää kesäteologina rippileireillä.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

Johdanto

Tämän kertaisen tutkiskelun kohteena on huumeet ja niistä erityisesti psykedeelit. Toimittajamme silmään sattui artikkeli Kirkko ja kaupunki -lehdessä joka oli otsikoitu erittäin räikeästi. Otsikossa mainittiin LSD, Jumala sekä hengelliset kokemukset. Artikkeli suorastaan huusi, että klikkaa minua. Luettuani artikkelin tulin siihen samaan johtopäätökseen mitä olinkin jo varovaisesti epäillyt. Artikkeli tosiaan puhuu positiiviseen sävyyn huumeista, vaikka välillä todetaankin, etteivät haastateltavat suosittele huumeita.

Artikkelin kirjoittanut Topias Haikala tuo heti artikkelin alussa Rod Dreher nimisen henkilön blogikirjoituksen pöydälle.

Dreher kirjoittaa: ”Tässä tiivistelmä: Michael Pollanin uusi kirja How To Change Your Mind: What The New Science of Psychedelics Tells Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence on loistava, ja konservatiivikristittyjen tulisi lukea se. Kyllä, luitte oikein: tämä kirja käsittelee LSD:tä ja taikasieniä, joista uskonnolliset konservatiivit voivat oppia paljon.”

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

Rod Dreher kirjoittaa, että konservatiivikristityt voivat oppia paljon LSD:stä ja taikasienistä. Artikkelissa sanotaan, että Dreher on yhdysvaltalainen konservatiivikristitty. Eli ei mitään ongelmaa siis? Kristitty suosittelee kristityille huumeiden käyttämistä siksi, että niistä voisi oppia paljon? Aika tiukkaa tekstiä.

Lysergsäurediäthylamid?

Lysergihapon dietyyliamidi tai lysergidi tai LSD (saksan sanasta Lysergsäurediäthylamid) on puolisynteettinen psykedeeli, joka aiheuttaa käyttäjälleen muuntuneen tajunnantilan, johon voi liittyä esimerkiksi aistiharhoja. … LSD:n käyttö päihteenä alkoi 1960-luvulla Kaliforniassa hippiliikkeen parissa.

Lähde: Wikipedia – LSD

Ison-Britannian parlamentin alainen tieteellinen elin Science and Technology Select Committee laati vuonna 2006 kattavan luokittelun päihteiden suhteellisesta haitallisuudesta ihmiselle. Siinä LSD on luokiteltu vähemmän haitalliseksi kuin kannabis, tupakka ja alkoholi.

Lähde: Wikipedia – LSD

Eli melko vaarattomasta päihteestä siis kysymys? Suomessa kuitenkin oikeuslaitos on jostain syystä päättänyt katsoa LSD:n erittäin vaaralliseksi päihteeksi.

LSD katsotaan myös oikeuskäytännössä rikoslain (50. luku, § 5) tarkoittamaksi erittäin vaaralliseksi huumeeksi, jonka valmistuksesta tai levityksestä voidaan rangaista törkeänä huumausainerikoksena vähintään yhden ja enintään kymmenen vuoden vankeudella.

Lähde: Wikipedia – LSD

Seuraavaa kohtaa ei voida myöskään täysin sivuuttaa.

LSD:llä voi olla joitain vaarallisia psyykkisiä vaikutuksia. Se voi aktivoida piileviä psykoottisia häiriötiloja. Hallusinatorisissa ajatushäiriöissä voi joutua kohtalokkaisiin tapaturmiin. Kauhutilat saattavat aiheuttaa tuskaisuutta ja paniikkitiloja, joskus väkivaltatekoja tai itsemurhia

Lähde: Wikipedia – LSD

H-tutka piipittää

Jos hörhötutkasi alkoivat piipittää, et luultavasti ole ainoa. Dreher kuitenkin kehottaa panemaan ennakkoluulot hetkeksi syrjään ja perehtymään aiheeseen.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

Perehdytään hieman artikkeliin ja katsotaan kenellä alkaa piipittämään. Artikkelissa siis pääosassa on amerikkalainen Dreher sekä suomalainen Tommi Vehmas. Artikkeli keskittyy pääosin Tommi Vehmaksen LSD-trippiin jonka aikana hän kertoo kokeneensa Jumalan läsnäolon omalla parvekkeella. Todettakoon, että ei tietenkään ole mahdotonta, etteikö Jumala voisi ilmestyä ja pysäyttää kenet haluaa ja juuri silloin kun Hän itse haluaa.

Kävi siis näin. Vehmas otti yksin kotonaan Espoossa 240 mikrogrammaa LSD:tä, jonka oli saanut tuttavaltaan. Hän kävi kävelyllä metsässä, palasi kotiin ja meni parvekkeelle. Jonkin ajan kuluttua Vehmas tunsi, että hänen mielensä nousi.

– Olin harjoittanut vuosia meditaatiota, ja hengittelin siinä rauhassa. Ajattelin, että en lähde antamaan tälle kokemukselle mitään sisältöä tai nimeämään sitä.

Kohta Vehmas näki ihmeellisen valon, mutta ennen kaikkea hän koki itse tulleensa nähdyksi.

– Minä koen, että minulle ilmestyi nimenomaan se Jumala, josta kristinusko puhuu. Ei minulla ole sille parempaakaan termiä.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

– Kokemuksen voi tietenkin torjua sanomalla, että sinähän olit vetänyt huumeita. Mutta se ei poista kokemuksellista varmuutta.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

Kirkossa puhutaan nykyään myönteisesti monista asioista, jotka olivat vielä hetki sitten tabuja. Muutama vuosikymmen sitten esimerkiksi puhe seksuaalivähemmistöjen oikeuksista, meditaatiosta tai joogasta saattoi herättää kauhistusta.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

– Jos katsomme sellaisten ihmisten aivokuvia, jotka ovat syvässä meditaatiossa tai jotka ovat käyttäneet psykedeelejä, ne ovat samanlaisia. Riippumatta siitä, onko oikeasti olemassa jokin tuonpuoleinen voima, molemmat metodit päätyvät samanlaiseen tulokseen.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

”Riippumatta siitä, onko oikeasti olemassa jokin tuonpuoleinen voima…”. Puhuuko kristitty Herrastaan ja Vapahtajastaan, Jeesuksesta Kristuksesta epävarmana asiana tai ”tuonpuoleisena voimana”? No ei varmasti puhu, mutta eipä artikkeli keskitykkään Jeesukseen vaan huumeisiin ja hengellisiin kokemuksiin missä kohdataan ”jumala” tai ”valo”.

Hiltunen kertoo tavanneensa itsekin vuosia sitten miehen, joka kertoi kohdanneensa Jeesuksen psykedeelitripillä. 
– Kun kuuntelin häntä, pidin hänen kertomustaan aitona.

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

Loppuyhteenveto

Artikkelista emme löydä ilosanomaa, eli Evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta. Artikkelin varovaisen positiivinen suhtautuminen psykedeelisiin huumeisiin ja epäsuora suositus amerikkalaisen ”kristityn” kautta oppia taikasienistä ja haposta ovat huolestuttava merkki.

Artikkelissa puhutaan meditaatiosta, joogasta ja mystismistä sekä huumeista hengellisten kokemuksien katalyytteinä positiiviseen sävyyn. Jeesus on unohtunut tai häntä ei tunneta? Hänet on korvakuulolta kuultu havaittavan psykedeelitripillä, mutta artikkeli ei tuo esille, että Hän on maailmankaikkeuden Herra ja Kuningas; koko kristinuskon ydinsanoma ja Raamatun punainen lanka. Pyhän Hengen tehtävä on kirkastaa Kristusta, ja sitä tämä artikkeli ei valitettavasti tee.

Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa. Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.

Johanneksen Evankeliumi 16:13-14

Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta.

Paavalin kirje roomalaisille 10:17

Suosittelen artikkelin kirjoittajia ja haastateltua palaamaan Jumalan Sanan äärelle ja unohtamaan huumekokeilut tienä Jumalan luokse. Jumalan luokse on nimittäin vain yksi tie, ja se on Hänen rakas Poikansa Jeesus Kristus.

Jeesus sanoi hänelle: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.

Evankeliumi Johanneksen mukaan 14:6

P.S. Artikkelin otsikko on ”HappoPappi” siihen asti kun Tommi Vehmas puhuu psykedeeleistä positiiviseen sävyyn.

Kirjoittanut J. V. Snellman

Toimittaja ja sanomalehtimies. Kristitty.