Kategoriat
erottelukyky evankelis-luterilainen jumalanpalvelus

Jeesus vai Beatles?

”Näyssä mies ilmestyi heille liekehtivässä piiraassa ja sanoi: tästä päivästä lähtien te olette Beatles A:lla”. – John Lennon

The Beatles vuonna 1964. Vasemmalta oikealle: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr.

Tukholmassa heinäkuussa 1964, paikalla ollut Suomen Kuvalehden toimittaja raportoi tunnelmista: ”Heti ensimmäisestä kitaran vongahduksesta syntyy kiihko. Tytöt puristavat kouristuksenomaisesti polviaan ja kirkuvat. Muutamassa minuutissa katse muuttuu lasimaiseksi, tuijottavaksi. Siellä täällä hypähtelee tyttö pystyyn, kirkaisee, putoaa takaisin. Ohitseni suhahtaa mies lääkintälaukun kanssa ja kauempana syntyy pieni kasa ihmisiä. Hetken virvoittelun jälkeen pystyy neito jatkamaan nautintoaan. – – – Entä musiikki? Olen pahoillani, mutta emme kuulleet sitä.” Toimittajan mukaan soitto ja laulu jäivät yleisön äänten alle ja yleisölle riitti pelkkä Beatles-poikien näkeminen

Lähde: Wikipedia – The Beatles

Yllä oleva kuvaus on vuonna 1964 vaikuttaneesta ilmiöstä, jota kutsutaan Beatlemaniaksi. Ihmiset ovat tunteellisesti latautuneessa tilassa ja tämä tunteellisuus ja hurmoksellisuus purkaantuu hallitsemattomana käytöksenä. Oi mitä villiä 60-lukua, vai? Miksi tuon esille yli 50 vuotta vanhan tapahtuman ja musiikkiyhtyeen, The Beatlesin, joka ei enää ole edes kasassa?

Asian ajankohtaiseksi meille tekee sen, että tänä vuonna Kallion kirkossa järjestettävä Beatles-messu on valitettavasti peruuntunut koronaviruksen vuoksi ja siirretty vuodelle 2021. Valitettavaa asiassa on erityisesti se, että tämä tapahtuma peruuntui koronaviruksen ja vallitsevan tilanteen vuoksi, eikä sen takia, että tälläinen tapahtuma on silmämunat kuopistaan ulos pulpsauttavan käsittämättömän absurdia. Aivan niinkuin sanavalintanikin, on tämä tapahtuma sanattomaksi vetävä.

Mikä on messu?

Ennenkuin lähdemme tarkemmin tutustumaan tähän moppitukkaiseen 60-luvun poikabändiin jonka moni varmasti tuntee, niin katsotaan hieman mikä on tämä messu ja miksi se yhdistettynä Beatlesin kanssa tekee siitä mahdottoman yhtälön kristityille.

Messu eli jumalanpalvelus kokoaa kristityt yhteen

Lähde: evl.fi

Tässä on messun määritelmä hyvin tiivistetysti pähkinänkuoressa. Eli messu tarkoittaa jumalanpalvelusta. Messu eli jumalanpalvelus on rakenteellinen, eli siinä on tietty kaava ja elementit. Tätä kutsutaan liturgiaksi. Tässä vielä syvempi luotaus asiaan:

Liturgia (m.kreik. λειτουργία, leitourgía eli ”yhteinen työ”) on jumalanpalveluksesta, erityisesti ehtoollisjumalanpalveluksesta kristillisissä kirkoissa käytetty käsite. Historiallisista syistä katolisen ja anglikaanisen kirkon piirissä käytetään ehtoollisjumalanpalveluksesta yleisemmin latinankielestä siirtynyttä sanaa messu, ja luterilaisessa kirkossa, messun ohella, yleistermiä jumalanpalvelus.

Lähde: Wikipedia – Liturgia

Kokoontumisten sisältö on kuitenkin kaikkialla maailmassa sama: rukoillaan tärkeiden asioiden puolesta, luetaan Raamattua, saarnataan ja nautitaan ehtoollista, yhteistä ateriaa.

Lähde: evl.fi

Eli messu on siis synonyymi jumalanpalvelukselle. Eli Kallion Kirkossa on siis tarkoitus järjestää Beatles-jumalanpalvelus. Nyt alamme paremmin hahmottamaan mikä tekee tästä ”tapahtumasta” hyvin erikoisen. Täytyy myös mainita tässä, että tämä ei ole ensimmäinen kerta kun vastaavaa tapahtumaa ollaan järjestämässä. Beatles-messuja on ollut Suomessa ainakin vuonna 2013 ja 2019.

Vuonna 2019 Beatles-messu veti Kallion kirkon täyteen ja tunnelma oli sanoinkuvaamaton.

Lähde: Helsinginseurakunnat.fi

Onko yleensä jumalanpalveluksien tunnelma sanoinkuvaamaton? Oliko tämä sanoinkuvaamaton tunnelma positiivinen vai negativiinen? Onko sillä oikeastaan väliä mikä tunnelma siellä oli? Määritteleekö tunnelma sen voiko jumalanpalveluksessa soittaa Beatlesiä?

Noh, pureudutaan vielä tähän messun sisältöön. Eli seuraavat asiat ainakin pitäisi löytyä jumalanpalveluksesta:

  1. Rukous
  2. Raamatun luku
  3. Jumalan sanan saarnaaminen
  4. Ehtoollisen vietto

Messu toteutetaan viikkomessun kaavan mukaisesti ja sen toimittaa Tapio Pajunen.

Lähde: Tampereen Seurakunnat

Kun tarkastelemme mitä Evankelis-Luterilaisen kirkon viikkomessu pitää sisällään, niin huomaamme, että yhtenä kohtana viikkomessua on saarna.

Kohdista 1, 2 tai 4 toteutumisesta en voi sanoa mitään, kun en ollut paikalla vuonna 2013 tai 2019. Kohdan kolme kohdalla luotamme tapahtuman järjestäjän sanaan.

”Varsinaista saarnaa ei ole, vaan sen sijaan pidän kolehtipuheen. Tilaisuuden kolehti kannetaan Yhteisvastuukeräykselle, jonka teemana vuonna 2013 on Ihmisarvoinen vanhuus.” – Tapio Pajunen

Lähde: Tampereen Seurakunnat

Kun katsomme minkälaisella (kts. loppu artikkeli) musiikilla ihmisiä houkutellaan kirkkoon niin paikalla on suhteessa valtavat määrät ei-uskovia ihmisiä. Miksi saarna on jätetty pois jumalanpalveluksesta? Eikö tämä olisi loistava tilaisuus pitää evankelioiva-saarna ei-uskoville ihmisille? Ymmärrän kyllä, että tässä on varmasti ollut hyvä ajatus taustalla, mutta seurakunnan tärkein tehtävä on julistaa Evankeliumia eikä soittaa ”hyvää” tai ”suosittua” musiikkia ja viihdyttää ei-uskovia.

Ja miten sopivat yhteen Kristus ja Beliar? Tai mitä yhteistä osaa uskovaisella on uskottoman kanssa?

2. Korinttilaisille 6:15

Huonot uutiset

Kaikki ne paikalla olleet ihmiset jotka samaan aikaan nauttivat musiikista, mutta eivät ole uudestisyntyneitä, ovat matkalla kadotukseen. Raamattu kertoo meille, että syntiinlankeemuksen jälkeen kaikki ihmiset ovat hengellisesti kuolleita ja kykenemättömiä tekemään hengellistä hyvää tai määräämään omasta kohtalostaan.

sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta

Paavalin kirje roomalaisille 3:23

Jokainen ihminen kyllä tietää, että Jumala on olemassa, mutta he rakastavat pimeyttä enemmän kuin valkeutta. He rakastavat syntiä ja tukahduttavat ymmärryksensä Jumalasta tämän maailman filosofioilla, maailmankuvilla, ateismilla tai ideologioilla jotka kieltävät Jumalan olemassa olon. Raamattu sanoo selkeästi, että Jumalan olemassaolo on ilmiselvää ja ihmisillä on vain tekosyyt millä he kieltävät Jumalan olemassa olon.

sentähden että se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut. Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa, koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt. Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi. Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa, nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen. Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen; samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti. Ja niinkuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia. He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä; ovat korvaankuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia, vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta; jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät.

Paavalin kirje roomalaisille 1:19-32

Hyvät Uutiset

Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme

Paavalin kirje roomalaisille 6:23

Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun vielä olimme syntisiä

Paavalin kirje roomalaisille 5:8

Jeeus Kristus, iankaikkien Jumalan Poika, tuli ihmiseksi ja vaelsi maan päällä synnittömän ja täydellisen elämän, johon kukaan meistä ei pysty. Hän otti meidän rangaistuksemme ja kantoi sen ristille. Jeesus Kristus on täydellinen Jumalan Karitsa, kelvollinen ja täydellinen sovitus kaikkien niiden puolesta, jotka uskovat Häneen Herrana ja Pelastajana. Ei ole niin suurta syntiä jota Hän ei voinut sovittaa ristillä. Jeesus kuoli ristillä, haudattiin ja kolmantena päivänä hän nousi kuolleista ja osoitti voittaneensa synnin ja kuoleman.

Sinun tulee uskossa kääntyä pois synnistäsi ja kääntyä Kristuksen puoleen pelastuaksesi. Jos uskot Häneen ja luotat siihen, että Hänen ristinkuolemansa maksoi sinun syntivelkasi, saat anteeksi ja sinulle luvataan iankaikkinen elämä taivaassa.

Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän

Joh 3:16

Jos sinä suullasi tunnustat, että Jeesus on Herra, ja sydämessäsi uskot, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, olet pelastuva

Paavalin kirje roomalaisille 10:9

Voit lukea lisää iankaikkisesta elämästä Got Questions -verkkosivulta.

Harmiton Beatles?

Helmikuussa 1966 Lennon antoi haastattelussa kohua herättäneen lausunnon, jossa hän kertoi The Beatlesin olevan suositumpia kuin Jeesus.

Lähde: Wikipedia – The Beatles

Monissa George Harrisonin sanoituksissa alkaen kappaleesta ”Within You Without You” (1967) näkyy pitkäkestoista vaikutetta hindulaisesta filosofiasta, etenkin karman käsitteestä, josta Harrison tuolloin oli kiinnostunut.

Lähde: Wikipedia – The Beatles

Yhtyeen jäsenet kiinnostuivat intialaisesta henkisyydestä ja viettivät elokuussa 1967 aikaa Walesissa sijainneessa intialaisen gurun Maharishi Mahesh Yogin retriitissä.

Lähde: Wikipedia – The Beatles

Kesäkuussa 1967 julkaistua, McCartneyn pitkälti ideoimaa Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumia pidetään rockmusiikin yhtenä merkittävimmistä albumeista. Konseptialbumi sisältää useita hyvin kokeellisia kappaleita, joissa kuuluvat yhtyeen lisääntynyt kokeilunhalu ja LSD-vaikutteet.

Lähde: Wikipedia – The Beatles

Kappale ”Yellow Submarine” sisälsi huumeisiin viittaavan kaksoismerkityksen ja psykedeelisen rockin elementtejä.

Lähde: Wikipedia – The Beatles

Huumeet, rock-musiikki, psykedeelit, hindulaiset filosofiat, Jooga ja Beatles eivät kuulu jumalanpalvelukseen eli messuun. Tälläiset asiat eivät todellakaan tuo kunnia Jumalalle.

Näen tälläisten asioiden sisällyttämisen osaksi jumalanpalvelusta yleisesti vallalla olevana trendinä houkutella keinolla kuin keinolla ihmisiä sisälle. Tätä kutsutaan etsijäystävällisyydeksi. Kuvitellaan, että moni jumalaton ihminen kyllä etsii tietämättään Jumalaa ja meidän täytyy vain jotenkin houkutella heidät kirkon sisälle. Ajatus taustalla on varmasti hyväntahtoinen, mutta tarkoitus ei pyhitä keinoja. Asiasta tekee vielä vaarallisemman, kun jostain syystä saarna jätetään pois.

Loppukaneetti

Jumalanpalveluksessa kristityt tuovat ylistyksen Jumalalle, koska he rakastavat Häntä ja haluavat palvoa häntä tuoden Hänelle kunniaa. Beatlesin ainoat elossa olevat jäsenet Ringo Starr ja Paul McCartney voivat kyllä liittyä paikallisseurakunnan jäseniksi (jos eivät vielä ole), osallistua jumalanpalvelukseen ja olla säestämässä kappaleita, esim virsiä, joita yhdessä lauletaan ja niissä tuodaan ylistystä Jumalalle. Tämä toki edellyttää että he ovat kristittyjä.

Jos joku puhuu, puhukoon niinkuin Jumalan sanoja; jos joku palvelee, palvelkoon sen voiman mukaan, minkä Jumala antaa, että Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta. Hänen on kunnia ja valta aina ja iankaikkisesti. Amen.

Pietarin ensimmäinen kirje 4:11

Lähde: Tampereen Seurakunnat

Lähde: Helsinginseurakunnat.fi

Lähde: Wikipedia – The Beatles

Lähde: Got Questions

Lähde: Pyhä Raamattu 1938

Kirjoittanut J. V. Snellman

Toimittaja ja sanomalehtimies. Kristitty.